Friday, November 4, 2016

Peraduan premiere filem FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM - Warner Bros. Pictures / Movie Addict

5 tahun sejak filem terakhir dari siri Harry Potter: The Deathly Hallows – Part 2, peminat karya penulis J. K. Rowling kini boleh bersorak kegembiraan. Ini kerana untuk MOVIE NITE OUT bersama MOVIE ADDICT edisi bulan November, kami bawakan semula dunia magis kepada anda iaitu adaptasi filem terbaru dari J. K. Rowling, FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM!

Kami ada 40 pasang tiket untuk menyaksikan premiere filem arahan pengarah David Yates yang berpengalaman mengarah beberapa filem Harry Potter sebelum ini yang bakal ditayangkan di pawagam pada 17 November 2016.

Butiran tayangan:
Tempat: GSC MID VALLEY
Tarikh: 16 NOVEMBER 2016 (RABU)
Waktu: 8:45 MALAM

Apa yang perlu anda buat? Jawab 2 soalan di bawah:

1. Apakah nama sekolah Amerika dalam filem ini di mana magik itu diajar?
a. Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
b. Ilvermorny School of Witchcraft and Wizardry
c. Beauxbatons Academy of Magic
d. Durmstrang Institute 

2. Di tahun bilakah peristiwa dalam filem ini berlaku?
a. 1916
b. 1926
c. 1930
d. 1939

Dan anda boleh tambah: Apa yang membuatkan anda tertunggu-tunggu adaptasi filem terbaru dari karya J. K. Rowling ini?

Dan SHAREkan entry ini di page anda!

Terima kasih kepada rakan kami dari WARNER BROS. PICTURES (Malaysia) untuk tiket-tiket.

SINOPSIS: 70 tahun sebelum Harry Potter membaca bukunya ketika mendaftar di Hogwarts, kisah yang ditulis oleh ahli sihir Newt Scamander dibawa ke dunia realiti sebagai pengembaraan seorang penulis di New York dalam komuniti rahsia ahli-ahli sihir serta penemuan makhluk mistik.

Treler: https://youtu.be/bYziX93kFVw

Tarikh Tayangan: 17 November 2016
Genre: Pengembaraan / Fantasi
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)
Pelakon: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Ezra Miller, Dan Fogler, Colin Farrell, Jon Voight, Ron Perlman
Pengarah: David Yates

(Pastikan anda tinggalkan email untuk kami hubungi)


© 2016 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved
Harry Potter and Fantastic Beasts Publishing Rights © J.K. Rowling
J.K. ROWLING’S WIZARDING WORLD TM J.K. Rowling and Warner Bros. Entertainment Inc.

Saturday, October 15, 2016

Don Jon (2013)

Pengarah: Joseph Gordon-Levitt
Pelakon: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Rob Brown, Glenne Headly, Brie Larson, Tony Danza
Tarikh tayang: 27 September 2013 (US)
Pengedar: Relativity Media
IMDBwww.imdb.com/title/tt2229499/

Ulasan:

I love Joseph Gordon-Levitt ni. Dari masa dia kecil lagi dalam 3rd Rock From The Sun.

Oh and cerita ni best. I can write a thesis about masculine and divine feminine menggunakan cerita ni sebagai sampel untuk menghuraikan teori toxic masculinity dan badan wanita sebagai simbol yang di-opress as well as oppressive dalam consumerisma padat supernormal releasers.... Tapi aku rasa berat sangat la huraian tu untuk hari Sabtu yang santai. Hahaha.

Walaupun sebenarnya cerita ini dipakej sangat ringan tapi ada maksud yang dalam.

Anyhow, aku impress la sangat. Scar Jo nampak cheap, menyampah plak aku tengok karektor dia, sama juga JGL.

Direkomen untuk mereka yang suka Abang Sado dalam hati ada taman. Alamak bunyi cam tajuk picisan drama Melayu la plak! Haha.

Skor: 8/10

Ida Psychedelic

The Magnificent Seven (2016)

Pengarah: Antoine Fuqua
Pelakon: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Lee Byung-Hun, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Peter Sarsgaard, Haley Bennett
Tarikh tayang: 22 September 2016
Pengedar: Sony Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt2404435/

Ulasan:

- A good modern western genre movie. A proper remake; fine-tuned to fit modern audience, at least as a very good popcorn movie. Never watched the original for comparison but for me this movie is a proper statement of “Cowboys are still cool, it never goes out of style”
- An exciting ride. Simple storyline. Pacing steady. 2 hours but never boring. Quite light tone, but heavy certain points. Lots of action [30-40minutes of final action arc, puas hati]. Even though it’s PG13 the actions are borderline R rated. Real deal when it needs to, no 'play-play' one [even though some of the seven are quite playful, haha]
- Beautiful scene shots. Only a little rushed on editing, most noticeably when there’s a scene involving multiple characters dialogue scene. But it doesn’t bother me much.
- Stellar casts. Even the not so famous ones. All portrayal are natural and effortless, delivers the emotion well when the scene demands it. Denzel Washington once again strengthen his throne as the icon of revenge/payback. All characters are really cool with their own “crazy” personality.
- Not much of character development but for a few characters. For me not really important. Chemistry? Crazy strangers that clicked the moment they met each other; and they are truly magnificent in kicking asses. Easy thing.
- 'Aweks comei' [Haley Bennett] but not only to sell cute face. Her character anchors and justified, no over selling like Megan Fox movies.

Skor: 8.5/10

Syafiq Ghazali

Inferno (2016)

Pengarah: Ron Howard
Pelakon: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Ben Foster, Irrfan Khan, Sidse Babett Knudsen
Tarikh tayang: 13 Oktober 2016
Pengedar: Sony Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt3062096/

Ulasan:

Inferno filem yang diadaptasi dari buku phenomenal karya Dan Brown dengan judul yang sama dan sekaligus menjadi sekuel kedua dari The Da Vinci Code ini boleh dikatakan "awesome and fantastic"... And the twist.. I really love it!

Tadinya saya beranggapan filem yang diadaptasi dari novel keempat dari siri Robert Langdon karya Dan Brown ini bakalan basi dan datat, tapi ternyata lagi-lagi sang pengarah Ron Howard berjaya menyajikan tontonan yang woow.

Apalagi style penggarapan ala Ron Howard dari filem pertama (The Da Vinci Code) hingga ke filem kedua (Angels & Demons) itu berasa sangat kental banget dan semakin mengalami peningkatan, terutama cara penyajian dalam memecahkan misteri satu ke misteri lainnya itu keren banget dah di filem ketiga dari siri Robert Langdon ini.

Petualangan dan misteri dijadikan satu menjadi tontonan yang keren dan tentunya di baluti dengan ketegangan yang cukup memicu emosi, penonton lagi-lagi akan dibawa oleh Ron Howard menikmati filem sambil belajar misteri sejarah ala Robert Langdon.

Intinya filem ini sangat cocok buat kalian yang gemarkan genre misteri thriller! Dan kalian akan dilarutkan dalam satu twist ke twist lainnya hingga misteri terjawab!

Recomended banget dah nih film Inferno!!

Skor: 8.7/10

Ilham Satria Zaslavski

Friday, October 14, 2016

Peraduan premiere filem THE ACCOUNTANT - Warner Bros. Pictures / Movie Addict

Kita dengar berita tentang Ben Affleck bersilat sejak semalam. Dan untuk MOVIE NITE OUT bersama MOVIE ADDICT edisi bulan Oktober, kami bawakan kepada anda filem Ben Affleck yang bersilat, THE ACCOUNTANT!

Kami ada 40 pasang tiket untuk menyaksikan premiere filem arahan pengarah filem The Warrior, Gavin O'Connor ini yang bakal ditayangkan di pawagam pada 20 Oktober 2016.

Butiran tayangan:
Tempat: GSC PARADIGM MALL
Tarikh: 19 OKTOBER 2016 (RABU)
Waktu: 8:45 MALAM

Apa yang anda perlu buat? :
Di ruangan komen, jawab soalan ini: dalam filem THE ACCOUNTANT, pelakon 'award-winning' Amerika ini pernah membawa watak tenaga pengajar di sekolah muzik bernama Fletcher dalam filem Whiplash di mana cara mengajar dramnya sampai ke tahap mendera pelajarnya. Sebagai Jonah Jameson, dia juga pernah mencerca dan menghina Peter Parker dalam filem Spider-Man kerana kerja foto yang buruk dan dicas murah. Namakan pelakon ini.

Plus point, di antara para pelakon THE ACCOUNTANT, yang mana jadi kegemaran anda dan kenapa?

Dan SHAREkan entry ini di page anda!

Terima kasih kepada rakan kami dari WARNER BROS. PICTURES (Malaysia) untuk tiket-tiket.

SINOPSIS: Seorang akauntan sektor kerajaan ini bersikap biasa pada waktu kerja, tetapi pada waktu malam dia merupakan seorang pembunuh upahan.

Treler: https://youtu.be/0KHOVlEpMyY

Tarikh Tayangan: 20 Oktober 2016
Genre: Aksi / Ngeri
Durasi: 2 Jam 8 Minit
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)
Pelakon: Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons, Jon Bernthal, Cynthia Addai-Robinson
Pengarah: Gavin O'Connor

(Pastikan anda tinggalkan email untuk kami hubungi)

Wednesday, October 12, 2016

The Angry Birds Movie (2016)

Pengarah: Fergal Reilly, Clay Kaytis
Pelakon: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Bill Hader, Maya Rudolph, Peter Dinklage
Tarikh tayang: 12 Mei 2016
Pengedar: Sony Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt1985949/

Ulasan:

If you're one of the few people who never downloaded Angry Birds, the game's premise is delightfully simple: Flightless, multicolored birds slingshot themselves into pigs' fortresses so they can retrieve their stolen eggs. For the movie, that idea is fleshed out even more and tells the story of how those birds got to be so angry in the first place.

If there's one thing The Angry Birds Movie gets absolutely right, it's pairing the characters with their voice counterpart. The voice cast is totally spot-on! The animation and design work are beautifully brought to life from the games' tropical color palette, giving the show a unique visual style.

The showstopper and highlight of Angry Birds is the final act, which is basically a revved-up version of the mobile game. Here, the birds start hurling themselves at the pigs' fortresses, causing them to collapse. Not only does every bird get their moment to shine, but it's done in such a way that's both funny and visually exciting.

One more thing, any movie that begins with a Black Sabbath tune, which was tastefully done, and catches me off-guard with a Stanley Kubrick reference, gets a huge nod from me!

Skor: 10/10

Aidil Lacroix

Don't Breathe (2016)

Pengarah: Federico Alvarez
Pelakon: Jane Levy, Dylan Minnette, Daniel Zovatto, Stephen Lang
Tarikh tayang: 25 Ogos 2016
Pengedar: Sony Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt4160708/

Ulasan:

Filem dari pengarah filem remake Evil Dead , mengisahkan sekumpulan remaja yang melakukan aktiviti rompakan bagi mencapai satu misi mereka, namun pada satu malam, mereka merancang untuk merompak rumah milik seorang lelaki tua bekas tentera yang buta, pasal terlalu mudah dan mereka fikir mereka dapat melakukan rancangan mereka itu dengan sempurna. Kah!

Pergh...power betul ini filem. Memang gripping betullah plot dia dari start dia nak rompak sampailah ke penghujung. Intense gila! Home invasion yang best tahun ni selain Hush. Main dengan lighting, sound dan deria , ketiga-tiganya dibuat dengan baik.

Stephen Lang memang terbaiklah! Dialah bintang dakam filem ini. Ini repeat punya value pun tinggi dan banyak scene yang tak disangka-sangka. Ending pun pergh... Makan dalam punya.

Skor: 9/10

Mohd Izzat Yong

The Shallows (2016)

Pengarah: Jaume Collet-Serra
Pelakon: Blake Lively, Oscar Jaenada
Tarikh tayang: 28 Julai 2016
Pengedar: Sony Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt4052882/

Ulasan:

Filem ni menggabungkan cerita dan aksi filem Cast Away, Jaws dan siri tv Survivor  di tengah laut yang sangat berkesan dari awal filem ke penamat.

Ada banyak babak surfing yang memberangsangkan serta scenery laut hijau yang sangat beautiful, entah di mana tempat shooting filem ini, agak luar biasa scenery dia, jauh lebih cantik dari laut sekeliling Pulau Langkawi.

Lakonan gadis cantik Blake Lively memang good, boleh dijadikan Rambo wanita. Walaupun sexy, tapi tepat dengan tempatnya di tengah laut yang bikini sangat biasa.

Camera work dan film editing sangat bagus, cerita unfold dengan begitu smooth dan berkesan. Tidak ada cara edit filem yang luar biasa, baru atau teruk, ianya berjalan dengan lancar dan pacing filem pun sangat smooth. Pacing yang selesa dari awal hingga ke penamat. Camera work of cinematography pun cantik, dengan pemandangan yang indah di lokasi itu, this is paradise (of ikan jerung).

Action sequences very effective dan realistik. Ikan jerung nampak real dan memang sedikit sebanyak boleh memberikan kesan seperti Jaws arahan Steven Spielberg. Walaupun tidak boleh dibandingkan dengan Jaws tetapi filem ni ada nilai yang tersendiri untuk anak muda sekarang yang suka extreme sports dan filem ni jugak tidak melibatkan cerita seperti research ikan dan lain-lain. Ia sangat straight forward dan tidak perlu ditambah tolak apa-apa lagi.

Bayar tiket untuk mendapatkan kesan ikan jaws membuli seorang gadis seorang diri di tengah laut, agak memuaskan, dengan gadis sehebat Rambo wanita di air, serta jerung yang sangat agresif, tambah dengan seriusnya luka di permukaan kakinya yang cantik dan panjang itu. Memang berbaloi untuk ditonton di big screen. Filem ni juga sangat sesuai untuk semua orang - tak kira umur. Mungkin orang muda yang tak pernah tengok filem Jaws akan terus pilih filem ini sebagai filem klasik ikan jerung, which is good.

Hakikatnya, filem ini sangat bagus dan highly recommended kepada setiap penonton yang membawa seluruh famili enjoy dalam panggung dan memang tak rasa rugi untuk beli tiket. Orang tua yang pernah tengok Jaws, akan rasa bagus juga filem ni, dan orang yamg pernah tengok Orca The Killer Whale, akan suka filem ni juga. Baik punya filem kan? Sangat mengalu-alukan kedatangan bluray filem ini. Panjang umur Blake Lively till i meet you out there.

Skor: 9/10

Billy Tio

The BFG (2016)

Pengarah: Steven Spielberg
Pelakon: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Bill Hader, Rebecca Hall
Tarikh tayang: 18 Ogos 2016
Pengedar: Walt Disney Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt3691740/

Ulasan:

Satu cerita fantasi yang berjaya saya rasa buat pengemar novel BFG. Tuan direktor Steven Spielberg berjaya membuatkan penonton berkhayal tentang budak perempuan yang bernama Sophie dan kawan baiknya iaitu BFG. Gergasi yang masih kerdil antara masyarakat gergasi. Saya terbuai-buai perasaan seperti dalam komik kanak-kanak fantasi.

Special effect menarik. Bahasa slang English seakan-akan English UK lama digunakan dalam filem ini. Babak menarik apabila BFG menunjukan rahsia kerja dia selama ini iaitu mengumpul mimpi. Di situ anda akan rasa seperti berada di sana

Skor: 8/10

Taufiq Aizuddin

Pete's Dragon (2016)

Pengarah: David Lowery
Pelakon: Oakes Fegley, Oona Laurence, Robert Redford, Bryce Dallas Howard, WesBentley, Karl Urban
Tarikh tayang: 31 Ogos 2016
Pengedar: Walt Disney Pictures
IMDB: www.imdb.com/title/tt2788732/

Ulasan:

Pete's Dragon continues Disney's current live action winning streak with an update that gives the original a visual overhaul without overwhelming its sweet, soulful charm.

Watching Pete's Dragon made me remember my excitement and my fond memories of watching Free Willy, The Never Ending Story, Casper, and The Cave of the Golden Roses during my childhood days. The magical, the friendship, the fantasies and the memories that i will never trade with anything.

Skor: 7.5/10

Eswandy Asre

Tuesday, October 4, 2016

One Day (2016)

Pengarah: Banjong Pisanthanakun
Pelakon: Chantavit Dhanasevi, Nitta Jirayungyurn
Tarikh tayang: 15 September 2016
Pengedar: GSC Movies
IMDBwww.imdb.com/news/ni60110055/

Ulasan:

The synopsis featured here is good enough to make me curious and decided to watch it. Thai movies that's get into Malaysian theatre rarely dissappoint because it must be very good or it won't reach our shore. And I wasn't dissappointed.

A good story don't need super crazy action sequences or super crazy CGI. Well, I don't think there's a single cgi in this movie. Even the music used in this movie is very minimal but it doesn't make the movie any less good. Malahan movie ini terus membuatkan we keep guessing... what's next? What will he do, what will we do in his situation? 

Lakonan nerd Denchai memang menjadi... he really is a nerd... rasa kesian pun ada kat dia kadang kala... some of the scenes are enhanced or exaggerated in some sequences to make us really feel how he feel... and I'm really glad they do that..... very creatively.

Watak Nui juga memang tepat. Apa yang Denchai describe pasal dia itulah yang dipaparkan on the big screen. 

You guys will have some good laughs along the way akibat reaksi-reaksi dan aksi si Denchai.

But.... but... but I'm not going to spoil it... 

A perfect movie for anyone who loves movies... and again this is pure movie in its own way... no super crazy actions no CGI... just storytelling at how its best told... pure and simple curahan hati seorang manusia bernama Denchai.

To me its perfect. 

Skor: 10/10

Shahrum Bin Zainal Abidin

Bastille Day (aka The Take) (2016)

Pengarah: James Watkins
Pelakon: Idris Elba, Richard Madden, Charlotte Le Bon, Eriq Ebouaney, José Garcia, Kelly Reilly
Tarikh tayang: 29 September 2016
Pengedar: TGV Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt2368619/

Ulasan:

Entertaining. That's just about it.
Nothing complex. 
The kind of movie that I watch after a day's work before I go to sleep.

Brownie points for :
1) Interesting conspiracy
2) "Power to the people"
3) Cheesy one liners
4) Richard Madden

Skor: 4/10

Suzanna Juwita Adnan

Juvana 3: Perhitungan Terakhir (2016)

Pengarah: Faisal Ishak
Pelakon: Zahiril Adzim, Johan Asari, Adam Shahz, Hasnul Rahmat, Nad Zainal, Pekin Ibrahim
Tarikh tayang: 29 September 2016
Pengedar: Empire Film Solution
IMDBwww.imdb.com/name/nm5729704/

Ulasan:

1. Jalan cerita kali ini tak sebaik filem sebelumnya, Juvana 2 yang pada aku lebih gelap dan lebih baik. Walaubagaimanapun, Juvana 3 adalah ending yang "make sense" dan itu sudah cukup untuk selesaikan saga Juvana yang sudah masuk filem ketiga ni.

2. Dari segi lakonan, aku rasa semua memang powerful, dari Zahiril Adzim, ke Johan Asaari, sampai lah Adam Shahz yang menang FFM itu hari. Hasnol Rahmat tok sah cerita la, style dia memang dahsyat. Cuma watak kecil macam watak Gaban, Komeng, tu rasanya kena improve banyak lagi tu. Tapi sebab dia trilogi, takkan nak tukar orang lain. Ahaha.

3. Editing wise, okay. Cinematography, art direction pun boleh tahan. Cuma masalah audio masih berulang di Juvana 2 membawa ke Juvana 3. Tapi masih acceptable.

4. Nad Zainal seksi woi. Heheh. Humor yang diketengahkan oleh gabungan Nad Zainal dan rakan-rakan juvana tu paling aku suka. Comic relief yang bagus dan tak terlalu mencuba-cuba.

Tahniah!

Skor: 8/10

Ashraff Mokhtar

Shin Godzilla (2016)

Pengarah: Hideaki Anno, Shinji Higuchi
Pelakon: Hiroki Hasegawa, Yutaka Takenouchi, Ishihara Satomi
Tarikh tayang: 22 September 2016
Pengedar: TGV Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt4262980/

Ulasan:

Belum pernah lagi dalam hidup saya, mengulang filem yang sama di pawagam sebanyak 3 kali.

Bukan senang nak tampilkan kelainan memandangkan sudah ada banyak filem Godzilla sebelum2 ni tapi nampaknya penulis dan pengarah, Anno Hideaki berjaya. Kisah bagaimana kerajaan mahu mengendalikan bencana, cuma bencana tersebut dalam bentuk........kaiju!

Walaupun banyak cakap tapi ianya seimbang dengan aksi, puas jugalah dengan aksi-aksi dalam filem ni. Pun begitu, sesetengah part bercakap mungkin patut dikurangkan.

Special effects-nya bagus tetapi tidaklah mampu menandingi Hollywood. Perlu ke menandingi Hollywood? Menjadi diri sendiri adalah lebih baik. Pun begitu, ada part yang saya rasa diorang tak patut guna CGI kerana nampak 'terlalu tak real'.

Design Godzilla adalah design yang sama dengan versi asal 1954 dan sengaja dibuat tidak realistik seperti mata yang tidak berkedip (ada berkedip sekali) supaya mempunyai ciri-ciri seekor kaiju, sekaligus dapat dibezakan dengan versi Hollywood 2014 yang secara terang-terangan disebut sebagai seekor 'haiwan' dalam dialog "this animal and others like it, consume radiation as a food source". Versi Hollywood adalah lebih realistik.

Lakonan aktres Satomi Ishihara sebagai utusan Presiden Amerika tak menjadi dan cacat kerana bahasa Inggerisnya yang pelat sedang beberapa aktor berjaya bercakap bahasa Inggeris dengan baik.

Masih dengan watak yang dilakonkan Ishihara, terdapat helah yang bijak di situ apabila watak utusan untuk Presiden Amerika adalah seorang yang berketurunan Jepun. Ini adalah bertujuan supaya watak utama tetap diberikan kepada pelakon tempatan, dan bukannya orang luar.

Overall, puas hati. Setiap kali pergi, hall panggung tu mesti tak ramai orang. Orang Malaysia tak biasa dengan Godzilla. Sesetengahnya ada yang bersifat double standard, bila Hollywood buat dia boleh terima, bila org lain buat dia kata "bohonglah cerita ni". Walhal ianya subjek yg sama : Godzilla.

Di Jepun, filem ni adalah filem yang paling banyak/kerap ditonton dalam tempoh 50 tahun. Box officenya sudah memecahkan rekod.

Skor: 8.5/10

Muhamad Fikri Sahriman

The Neon Demon (2016)

Pengarah: Nicolas Winding Refn
Pelakon: Elle Fanning, Karl Glusman, Jena Malone, Bella Heathcote, Abbey Lee, Christina Hendricks, Keanu Reeves
Tarikh tayang: 20 Mei 2016 (Cannes)
Pengedar: Amazon Studios, Broad Green Pictures, Scanbox Entertainment, The Jokers
IMDBwww.imdb.com/title/tt1974419/

Ulasan:

Filem terburuk yang saya tonton untuk tahun ini setakat ini.

Kisahnya melibatkan gadis muda yang berpindah ke bandar untuk mencapai cita-citanya menjadi model. Dia berjumpa kawan baru, tuan motel yang psiko. Dan ada harimau, lampu tiga segi, biji mata... malas nak cerita sebab tak ada coherence. Silalah ke Wikipedia untuk detail ceritanya. Jimat masa dari menonton filem sampah ini.

Pengarahnya Nicolas Winding Refn pernah menghasilkan karya yang baik dalam Drive (2011), tapi dengan filem ini, beliau hanya menonjolkan diri sebagai pengarah yang poyo dan perasan bagus. Opening credits pun ada initial dia NWR. Visual cantik tapi isi hampas.

Skor: 1/10

Mohd Zafri Osman

Aliff Dalam 7 Dimensi (2016)

Pengarah: Faisal Ishak
Pelakon: Julianna Evans, Izzue Islam, Alif Satar, Aliff Aziz, Kaka Azraff
Tarikh tayang: 8 September 2016
Pengedar: Astro Shaw
IMDBwww.imdb.com/news/ni60164117/

Ulasan:

Di dalam novel aku, aku ada timbulkan persoalan mana yang lebih haram antara anjing dan hantu raya. Mungkin ia bukan soalan perbandingan yang wajar, tetapi kewajaran itulah yang sering bermain di minda orang-orang tua zaman dahulu. Dan rentet dari itu, muda-mudi yang lebih percaya kuasa logik dan sains akan menyalahkan betapa singkat fikir orang dahulu sedangkan apa yang orang dahulu lakukan adalah untuk orang muda masa kini juga.

Kenapa aku katakan begini? Kerana filem ini membawa semangat orang muda dalam kerangka imbauan kenangan orang 'lama'.

Aliff Dalam Tujuh Dimensi (AD7D). Sinopsis ringkas. Aliff adalah seorang pemuda yang mampu melihat mahkluk halus. Dalam masa yang sama dia berkawan dengan Anna dan Naim yang gemar dengan aktiviti entiti paranormal. Sehinggalah Aliff menyertai aktiviti Naim dan Anna, telah berlaku sesuatu yang tidak dijangka oleh Aliff.

Ada dua perkara yang aku ingin sentuh perihal AD7D. Pertama kesan. Aku gembira filem ini memberikan contoh kesan pada tindakkan. Ia seolah memberi kita bayangan pada apa yang bakal berlaku pada kereta sekiranya kita tidak menukar timing belt yang walau masih kelihatan elok tetapi sudah digunakan melebihi 10 tahun. Dan sekali ia putus, rosaknya akan melarat dari enjin menuju ke radiator atau mungkin ke gearbox. Malah mungkin akan berlakunya kerosakkan berulang! Bagi aku itulah yang cuba diberi di dalam filem ini. (Salah satu contoh, rujuk babak Naim makan tanpa membaca Bismillah). Ia cukup selesa menekankan serta memberitahu secara tidak kesan tindakkan.

Keduanya, aras filem ini. Agak ramai sebenarnya yang mengatakan filem ini tidak menarik kerana kelemahan kesan khas. Dan aku juga akui perkara itu kerana kita sudah disuap dengan aras kesan khas yang begitu dahsyat sehingga menganggap filem ini seolah bikinan pelajar amatur. Namun bagi aku sendiri secara peribadi, filem ini sedang meletakkan benchmark pada filem-filem hantu atau supernatural tempatan lain walau ia bukan filem yang sempurna.

Mengapa aku katakan begitu?

Begini. Sejak bertahun lamanya, kita asyik terkenang dan bualkan bagaimana Aziz M. Osman menjadi halimunan di dalam XX-Ray, dan kita telah lihat bagaimana Aziz M.Osman mencabar sendiri benchmark yang dia sendiri letakkan dengan menzahirkan Hang Tuah melakukan Kame Hame Ha seperti Son Goku di dalam Dragon Ball melalui XX-Ray 2. Dan apa manfaat yang kita perolehi dari cabaran Aziz M.Osman pada dirinya sendiri ini selain dari perang kualiti?

Dan filem ini, telah meletakkan aras baru dalam cara seram, aksi dan paranormal setelah bertahun kita diberikan seram komedi, seram cinta dan seram thriller dari kutipan mencecah jutaan hingga akhirnya tak sampai pun 100k! Dan setelah menonton AD7D, adakah kita tidak terfikir yang mahukan ada filem seperti ini yang lebih hebat dan mampu mencabar AD7D? Bukankah ia suatu perkembangan yang amat sihat untuk industri?

Lihat bagaimana Geng Pengembaraan Upin Ipin meletakkan aras animasi dan dicabar oleh Boboiboy The Movie dan dicabar sekali lagi oleh Upin Ipin Jeng Jeng Jeng dengan cara animasi yang berbeza? Persaingan kualiti seperti inilah yang penonton tempatan amat mahukan.

Seperti Syafiq Yusof memberikan aksi Bumblebee di dalam Abang Long Fadil, siapa pula yang akan mencabar apa yang Syafiq Buat? Orang lain atau dirinya sendiri? Dan siapa pula yang akan mencabar Aliff sebagai ghostbuster paranormal ini? Adakah terpaksa Faisal Ishak sendiri atau orang lain?

Kerana itu aku amat meraikan filem ini.

Aku enggan mengulas lanjut perihal lakonan atau suntingan mahupun runut bunyi. Tetapi aku amat gemar dengan wajah Izzue Islam ketika dikuasai 'kuasanya'. Begitu juga dengan jenaka Aliff Satar sebagai sidekick natural. Cuma maaf, aku kurang faham apa kepentingan Kaka Azraff di dalam poster.

Ringkasnya, aku rasakan tahun ini ialah tahun yang meriah dengan peningkatan kualiti filem tempatan. Ini kerana aku terasa usaha itu sebenarnya memang wujud walau kita seperti tidak nampak dan rasakan, seperti Anna dan Naim yang tak nampak apa yang Aliff nampak!

Jemputlah makan pop corn ini. Ia mungkin tak akan mengenyangkan tapi mungkin mampu mengilhamkan perasa baru untuk pop corn seterusnya!

Skor: 7/10

Hatta Kain Kapan

Stray Dogs (2013)

Pengarah: Tsai Ming-Liang
Pelakon: Kuei-Mei Yang, Lee Kang-sheng, Kang-sheng Lee, Shiang-chyi Chen, Yi-Ching Lu, Lee Yi-cheng
Tarikh tayang: 12 September 2014
Pengedar: The Cinema Guild
IMDBwww.imdb.com/title/tt3119416/

Ulasan:

Kisah seorang bapa dan dua orang anaknya yang hidup sebagai gelandangan di mana, pada siang hari ketika si bapa bekerja, dua orang anaknya akan menghabiskan masa di pusat membeli belah. Hingga satu hari, seorang wanita yang bekerja di pusat beli belah tersebut telah bertemu dengan anak bongsu perempuan lelaki tersebut dan mengambil keputusan untuk menjaga mereka.

Filem ini agak berat dan boleh jadi membosankan bagi penonton yang suka filem ringan disebabkan penggunaan long take dan single shot dalam hampir kesemua babak. Camera movement yang minimal dan perlahan. Dengan dialog yang sangat minimal dan tanpa menghiraukan kontinuiti, seperti yang Stephen Holden dari The New York Times sebut, filem ini lebih kepada sebuah art installation di mana saya juga bersetuju kerana dalam babak yang dipaparkan penonton akan dibiarkan dengan shot yang kaku, membawa rasa seperti sedang melihat sebuah lukisan. Walau bagaimanapun, sebahagian besar sinematografinya menarik untuk dilihat dan dapat menghilangkan perasaan bosan bagi yang tabah dan sabar. Ia memaparkan sisi kotor dan gelap bandar Taipei itu sendiri.

Disebabkan ini kali pertama saya menonton filem ini dan dari pengarah ini, maka penerimaan saya terhadap filem ini agak berbelah bahagi lagi. Jika dari sudut komersial filem ini boleh jadi sebuah filem yang sangat membosankan dan menimbulkan kekeliruan. Tetapi jika dilihat dari sudut artistik, filem ini adalah sebuah art yang perlu diterokai dengan kesabaran dan penuh penghayatan.

Skor: 8/10

Muhammad Hafiz Bin Rodzuan

Attack The Block (2011)

Pengarah: Joe Cornish
Pelakon: Jodie Whittaker, John Boyega, Alex Esmail, Franz Drameh, Leeon Jones, Simon Howard, Luke Treadaway, Jumayn Hunter, Nick Frost
Tarikh tayang: 23 Jun 2011
Pengedar: PLATINUM PICTURES SDN BHD
IMDBwww.imdb.com/title/tt1478964/

Ulasan:

Minat series Netflix - Strangers Thing? Boleh tengok filem ni.  Mengisahkan sekumpulan remaja yang bermasalah selalu buat kacau kawasan kejiranan dia orang. Masalah lagi besar selepas mereka membunuh alien yang datang entah dari mana jatuh dari langit sewaktu mereka merompak awek nurse dan secara tak langsung menjadi team mate melawan alien tersebut .Hujan meteor jatuh di block mereka membawa kepada lagi banyak alien "big alien gorilla wolf motherf*cker". Alamak macam mana ni!!.

Sebuah film Sci-fi menarik. Sila tonton.

Skor: 8/10

Mizie Caesar

The Untouchables (1987)

Pengarah: Brian De Palma
Pelakon: Kevin Costner, Charles Martin Smith, Andy García, Robert De Niro, Sean Connery
Tarikh tayang: 3Jun 1987 (US) 
Pengedar: Paramount Pictures
IMDBwww.imdb.com/title/tt0094226/

Ulasan:

Baru tengok filem ni beberapa hari lepas, ada lah ingat sikit isi filem ni.

Antara sebuah cerita berdasarkan kehidupan seorang lagenda bos mafia yang pernah wujud (info bagi yang belum tahu) pada era 30-40'an di bandar Chicago, Al Capone (Robert De Niro). Tetapi dalam cerita ni fokus utama adalah pada seorang ejen polis, Eliot Ness (Kevin Costner) sebagai teraju utama. Ia mengisahkan usaha Eliot dalam membawa Al Capone ke muka pengadilan atas kesalahan jenayah yang telah banyak dilakukan.

Saya tak pasti sama ada filem ni 100% berdasarkan kisah yang sebenar memandangkan saya pun tak adalah tahu menahu sangat kes sebenar Al Capone ni. Seterusnya, balik ke dalam movie ni. Dua jam yang diberikan agak mengenyangkan perasaan jugalah. Jalan cerita yang tenang dan tidak terburu-buru. Diberi peluang untuk merasai kerisauan dan perasaan gemuruh yang ada pada watak utama dan protagonis yang lain.

Pembangunan watak pada saya amat baik antaranya watak utama yang bergelut dengan prestasi kerja yang agak memalukan pada permulaan cerita dan mula bangkit dalam menjatuhkan Al Capone. Agak kecewa, watak Al Capone macam tak berapa diberi peluang sangat untuk menonjolkan kejahatannya dalam filem ni sebaliknya Frank Nitti (Billy Drago) yang nampak lebih jahat memandangkan Nitti hanyalah seorang sidekick yang dipertanggungjawabkan untuk mengotorkan tangannya bagi memastikan tangan big boss sentiasa bersih. Mungkin disebabkan ia kisah benar dan juga penghujung kekuasaan Al Capone di Chicago. Jadi sikit tu sajalah yang dapat disajikan. Tambahan pula pada babak awal, tangan kotor si Nitti inilah yang membuatkan saya terperanjat dan merasakan dia yang lagi patut kena beduk dari si Capone tu. Hahaha.

Aksi yang tetap diingati sudah semestinya pada babak tembak-menembak kat stesen kereta api yang dipaparkan dengan slow-motion yang mengagumkan. Sedap digaul dengan debarannya. Sinematografinya pula yang kena dengan fesyen omputeh pada latar masa 30-40'an membuatkan saya rasa macam menonton filem Hollywood berwarna zaman 60'an, perasaan saya ja.

Skor: 8/10

Ayyub Azalezah

Thursday, September 29, 2016

Swiss Army Man (2016)


Pengarah: Dan Kwan & Daniel Scheinert
Pelakon: Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead, Paul Dano, Timothy Eulich
Tarikh tayang: 24 Jun 2016 (US)
Pengedar: A24
IMDBwww.imdb.com/title/tt4034354

Ulasan:

Filem ni kalau nak tengok jangan tengok time makan. Lakonan mantap Daniel Radcliffe dan Paul Dano. Cerita pasal seorang lelaki bernama Hank Thompson yang sesat kat pulau. Pada suatu hari dia jumpa mayat terdampar kat tepi pantai yang banyak tolong dia untuk survive. First thought, aku fikir si Hank ni ada mental illness sebab fikir mayat yang dah mati tu masih hidup. Tapi bila tengok ending, memang pelik. Plot twisted.

SKOR: 7/10


Monday, September 26, 2016

My Love Story!! (2015)


Pengarah: Hayato Kawai
Pelakon: Ryohei Suzuki, Mei Nagano, KentarĊ Sakaguchi, Yasufumi Terawaki, Sawa Suzuki
Tarikh tayang: 25 Februari 2016
Pengedar: GSC MOVIES
IMDBwww.imdb.com/title/tt4681414/

Ulasan:

Ore Monogatari / My Love Story!! is a romantic comedy movie translated directly from a popular manga with few changes here and there. I like the changes they made for the movie tho. Simple yet fun movie with comical elements (of course la, from comic book) that is safe to say, not over the top. Satisfying ending. Likeable characters especially Takeo Kun. Cute soundtrack, as cute as cheese cakes that Rinko made for Takeo. The movie is full of teenage love vibe. Its successfully made me want to fall in love over and over again. Other than that this movie offered nothing new especially if you are familiar with Japanese drama formula and manga. This is a normal love story, normal strong friendship movie and normal Japanese school kid movie that always have a big strong male gorilla type character (a real otoko/man) , a charming boy character like Disney prince and a cute girl anime type. Sukii daaaa.

SKOR: 7.5/10


Sully (2016)


Pengarah: Clint Eastwood
Pelakon: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Holt McCallany
Tarikh tayang: 8 September 2016
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES
IMDBwww.imdb.com/title/tt3263904/

Ulasan:

SULLY (2016) sebuah filem nasionalis. Clint Eastword seperti dalam karya-karya sebelumnya memang suka buat filem berpremiskan seorang nasionalis. Seronok tengok cara sulaman scene yang dibuat oleh "Master of Drama Genre" ini. Tom Hanks belum pernah mengecewakan. Roh "Captain Philips" masih terasa dalam filem ni. Habis filem ni, just nak cakap : "Malaysia perlukan sebuah filem nasional."

SKOR: 7.5/10


Morgan (2016)


Pengarah: Luke Scott
Pelakon: Kate Mara, Anya Taylor-Joy, TobyJones, Rose Leslie, Boyd Holbrook, Michelle Yeoh
Tarikh tayang: 1 September 2016
Pengedar: 20th Century Fox
IMDBwww.imdb.com/title/tt4520364/

Ulasan:

Filem debut arahan Luke Scott yang bapanya juga produser filem ini mengisahkan Lee Weathers (Kate Mara) sebagai risk-management consultant untuk sebuah syarikat korporat menjalankan tugasnya untuk memantau prestasi Morgan, yakni manusia artificial ciptaan sekumpulan saintis dan memutuskan untuk menamatkan projek tersebut atau tidak. Filem yang dah banyak kita tengok, dari Species, Splice sehingga yang latest remarkable filem ialah Ex Machina... seperti sudah biasa kita tengok , jalan cerita pun sama sahaja.
Walaubagaimanapun, filem ni bolehlah dipuji sebagai filem pertama arahan Luke kerana nampaklah dia berpotensi sebagai pengarah harapan baru. Morgan lakonan Anya Taylor Joy (The Witch) memang sesuai dengan dia, karisma yang ditunjukkan nampak jelas, begitu juga Kate Mara, Paul Giamatti memang wow... Lakonan yang lain semuanya ok, plot juga ok, cuma patut boleh dibuat dengan baik lagi. Paling bagus adalah hand to hand combat yang ditunjukkan dalam filem ini. Overall adalah sebuah filem yang agak bagus, cuma belum cukup. Tajuk yang sepatutnya untuk filem ni ialah 'Morgan vs Weathers'. Haha...

SKOR: 7/10


Sunday, September 18, 2016

Project Almanac (2015)


Pengarah: Dean Israelite
Pelakon: Jonny Weston, Sofia Black-D’Elia, Ginny Gardner, Patrick Johnson
Tarikh tayang: 29 Januari 2015
PengedarUNITED INTERNATIONAL PICTURES 
IMDBwww.imdb.com/title/tt2436386/

Ulasan:

Selesai tonton di HBO. Macam manalah filem hebat ni boleh terlepas pandang dari aku! Hahahha! The best time travel movie ever!!  Untuk genre found-footage movie la.

Mengisahkan 5 orang BFF menjumpai sebuah time machine yang masih belum sempurna, ditinggalkan oleh salah seorang bapa mereka.. dan mula menyempurnakan alat tersebut hingga berjaya.

Plot bermula apabila mereka mula merentasi masa hanya satu hari sebelum, dan berjaya merentasi masa 3 bulan serta 10 tahun sebelum. So, apa yang dilakukan mereka ketika merentasi masa? Ianya hanyalah perkara-perkara simple seperti menang loteri, pikat awek, dan pergi ke konsert VVIP. Tapi nak tau apa bala yang bakal terjadi bila dia orang lakukan semua ni ?? Siapa yang belum tonton, kena try! Sungguh superb!!!

Walaupun plot serta time travel dia orang terlalu simple, ianya cukup logik bagi aku! Jika aku sendiri dapat machine tu, sure aku akan buat apa yang mereka ni buat. Hahaha,  tak perlu travel jauh-jauh bagai. Buat simple-simple sudah, asalkan enjoy!! Hehehehe. Cuma dari segi kualiti teknikal production untuk kategori found footage movie, ia nampak terlalu mengarut. Kerana:
1. Kualiti found footage film ni terlalu berkualiti tinggi, dengan setup light serta visual yang terlalu cantik hingga tidak kelihatan seperti kamera recording biasa.
2. Kualiti audio untuk found footage terlalu clear. Takkan dia orang pakai wireless mic all the time kot?
3. Cara recording kamera yang nampak dibuat-buat.

Overall konsep dan olahan plot filem ni sumpah superb! Serta ending yang cukup perfect! Tertanya-tanya aku pasal dua kamera yang dia jumpa. Bukan patut satu kamera je ke yang patut ada?? Selamat menonton!

P/s : Oh last!! The best scene ever!! Bila mereka beli pass VVIP now di eBay dan travel 3 bulan sebelum untuk pergi ke konsert kegemaran mereka mengunakan pass tersebut. Sumpah best!! Maybe feeling aku je kot rasa best camtu.

SKOR: 9.5/10

Tuesday, May 17, 2016

Peraduan premiere filem ME BEFORE YOU (Warner Bros. Pictures)

It's that time of the month again! I mean, THE MOVIE NIGHT OUT bersama MOVIE ADDICT!

Kalau anda :
1) Dah rasa "cukuplah dengan summer blockbuster..." dan mahu berubah secara total dengan memilih summer tearjerker sambil melayan romantic drama,
2) Mahu melihat gandingan Emilia Clarke dari siri tv Game of Thrones dan Sam Claflin dari saga The Hunger Games dalam kerangka berbeza yakni romantik,
3) Peminat novel tulisan Jojo Moyes yang mahu melihat teksnya dipadankan ke bentuk filem,
...maka, you're in for an absolute treat sebab kami ada 24 pasang tiket untuk menyaksikan premiere filem romantik drama ME BEFORE YOU yang bakal ditayangkan di pawagam 2 Jun 2016 ini.

Butiran tayangan:
Tempat: GSC 1 Utama, Petaling Jaya
Tarikh: 1 Jun 2016 (Rabu)
Waktu: 8.45 malam

Apa yang anda perlu buat? :
Di ruangan komen, namakan seorang lagi pelakon dari siri tv Game of Thrones selain Emilia Clarke yang turut membintangi filem ini membawa watak bapa kepada William Traynor iaitu Steven.
Pembayang: beliau membawa watak Tywin Lannister dalam GoT.

Plus point, anda boleh kongsikan filem romantik drama kegemaran anda and your thoughts about it.

(Pastikan anda tinggalkan email untuk kami hubungi)

Terima kasih kepada rakan kami dari WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)

SINOPSIS: Filem yang diangkat dari novel "Me Before You" nukilan Jojo Moyes ini mengisahkan tentang seorang gadis di sebuah perkampungan kecil, Louisa yang menjalin hubungan tanpa disedari dengan seorang lelaki lumpuh, William yang dijaga olehnya.

Trailer: https://youtu.be/uEv57GJzHMw

Tarikh Tayangan: 2 Jun 2016
Genre: Drama / Romantik
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)
Pelakon: Emilia Clarke, Sam Claflin, Jenna Coleman, Charles Dance, Matthew Lewis, Ben Lloyd-Hughes dan Janet McTeer
Pengarah: Thea Sharrock

Tuesday, April 5, 2016

Peraduan premiere filem MIDNIGHT SPECIAL (Warner Bros. Pictures)

It's that time of the month again! I mean, THE MOVIE NIGHT OUT bersama MOVIE ADDICT!

Kalau anda :
1) Peminat filem-filem arahan Jeff Nichols
2) Ada isu dengan groupie Darth Vader bernama Kylo Ren yang dibawakan dengan jayanya oleh Adam Driver
3) Nak tengok Kirsten Dunst
...maka, you're in for an absolute treat sebab kami ada 49 pasang tiket untuk menyaksikan premiere filem sci fi drama MIDNIGHT SPECIAL yang bakal ditayangkan di pawagam 14 April 2016 ini.

Butiran tayangan:
Tempat: GSC Mid Valley, Kuala Lumpur
Tarikh: 13 April 2016 (Rabu)
Waktu: 9:15 malam

Apa yang anda perlu buat? :

Di ruangan komen, namakan pembawa watak Roy, bapa kepada seorang budak lelaki yang punya kuasa istimewa dalam filem MIDNIGHT SPECIAL. Pembayang: dia pernah menerima pencalonan Oscar untuk lakonannya dalam filem Revolutionary Road, dan terbaru pencalonan Golden Globe Award untuk filem 99 Homes. Dia juga muncul dalam filem Man of Steel membawa watak General Zod.
Plus point, anda boleh kongsi filem arahan Jeff Nichols, atau filem lakonan Kirsten Dunst,​Joel Edgerton, Adam Driver atau si General Zod yang jadi kegemaran anda and your thoughts about it.

Sertakan nama dan email anda untuk kami hubungi.

Terima kasih kepada rakan kami dari WARNER BROS. PICTURES (Malaysia) ( www.facebook.com/WarnerBrosMalaysia )

SINOPSIS: Roy adalah seorang bapa yang perlu melindungi Alton, anak lelakinya yang berusia lapan tahun dan mempunyai kuasa luar biasa. Bersama, bapa dan anak itu telah melarikan diri daripada penganut agama ekstrim dan kerajaan yang merancang untuk menyalahgunakan kuasa Alton itu yang boleh mengubah dunia.



Tarikh Tayangan: 14 April 2016
Genre: Drama / Fiksyen Sains
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)
Pelakon: Michael Shannon, Kirsten Dunst, Adam Driver, Joel Edgerton
Pengarah: Jeff Nichols