Tuesday, May 17, 2016

Peraduan premiere filem ME BEFORE YOU (Warner Bros. Pictures)

It's that time of the month again! I mean, THE MOVIE NIGHT OUT bersama MOVIE ADDICT!

Kalau anda :
1) Dah rasa "cukuplah dengan summer blockbuster..." dan mahu berubah secara total dengan memilih summer tearjerker sambil melayan romantic drama,
2) Mahu melihat gandingan Emilia Clarke dari siri tv Game of Thrones dan Sam Claflin dari saga The Hunger Games dalam kerangka berbeza yakni romantik,
3) Peminat novel tulisan Jojo Moyes yang mahu melihat teksnya dipadankan ke bentuk filem,
...maka, you're in for an absolute treat sebab kami ada 24 pasang tiket untuk menyaksikan premiere filem romantik drama ME BEFORE YOU yang bakal ditayangkan di pawagam 2 Jun 2016 ini.

Butiran tayangan:
Tempat: GSC 1 Utama, Petaling Jaya
Tarikh: 1 Jun 2016 (Rabu)
Waktu: 8.45 malam

Apa yang anda perlu buat? :
Di ruangan komen, namakan seorang lagi pelakon dari siri tv Game of Thrones selain Emilia Clarke yang turut membintangi filem ini membawa watak bapa kepada William Traynor iaitu Steven.
Pembayang: beliau membawa watak Tywin Lannister dalam GoT.

Plus point, anda boleh kongsikan filem romantik drama kegemaran anda and your thoughts about it.

(Pastikan anda tinggalkan email untuk kami hubungi)

Terima kasih kepada rakan kami dari WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)

SINOPSIS: Filem yang diangkat dari novel "Me Before You" nukilan Jojo Moyes ini mengisahkan tentang seorang gadis di sebuah perkampungan kecil, Louisa yang menjalin hubungan tanpa disedari dengan seorang lelaki lumpuh, William yang dijaga olehnya.

Trailer: https://youtu.be/uEv57GJzHMw

Tarikh Tayangan: 2 Jun 2016
Genre: Drama / Romantik
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)
Pelakon: Emilia Clarke, Sam Claflin, Jenna Coleman, Charles Dance, Matthew Lewis, Ben Lloyd-Hughes dan Janet McTeer
Pengarah: Thea Sharrock

Tuesday, April 5, 2016

Peraduan premiere filem MIDNIGHT SPECIAL (Warner Bros. Pictures)

It's that time of the month again! I mean, THE MOVIE NIGHT OUT bersama MOVIE ADDICT!

Kalau anda :
1) Peminat filem-filem arahan Jeff Nichols
2) Ada isu dengan groupie Darth Vader bernama Kylo Ren yang dibawakan dengan jayanya oleh Adam Driver
3) Nak tengok Kirsten Dunst
...maka, you're in for an absolute treat sebab kami ada 49 pasang tiket untuk menyaksikan premiere filem sci fi drama MIDNIGHT SPECIAL yang bakal ditayangkan di pawagam 14 April 2016 ini.

Butiran tayangan:
Tempat: GSC Mid Valley, Kuala Lumpur
Tarikh: 13 April 2016 (Rabu)
Waktu: 9:15 malam

Apa yang anda perlu buat? :

Di ruangan komen, namakan pembawa watak Roy, bapa kepada seorang budak lelaki yang punya kuasa istimewa dalam filem MIDNIGHT SPECIAL. Pembayang: dia pernah menerima pencalonan Oscar untuk lakonannya dalam filem Revolutionary Road, dan terbaru pencalonan Golden Globe Award untuk filem 99 Homes. Dia juga muncul dalam filem Man of Steel membawa watak General Zod.
Plus point, anda boleh kongsi filem arahan Jeff Nichols, atau filem lakonan Kirsten Dunst,​Joel Edgerton, Adam Driver atau si General Zod yang jadi kegemaran anda and your thoughts about it.

Sertakan nama dan email anda untuk kami hubungi.

Terima kasih kepada rakan kami dari WARNER BROS. PICTURES (Malaysia) ( www.facebook.com/WarnerBrosMalaysia )

SINOPSIS: Roy adalah seorang bapa yang perlu melindungi Alton, anak lelakinya yang berusia lapan tahun dan mempunyai kuasa luar biasa. Bersama, bapa dan anak itu telah melarikan diri daripada penganut agama ekstrim dan kerajaan yang merancang untuk menyalahgunakan kuasa Alton itu yang boleh mengubah dunia.



Tarikh Tayangan: 14 April 2016
Genre: Drama / Fiksyen Sains
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)
Pelakon: Michael Shannon, Kirsten Dunst, Adam Driver, Joel Edgerton
Pengarah: Jeff Nichols

Wednesday, September 23, 2015

The Visit (2015)

Pengarah: Murugesu Night Syamalan ***
Pelakon: Kathryn Hahn, Ed Oxenbould, Peter McRobbie, Olivia DeJonge
Tarikh tayang: 17 September 2015
Pengedar: UNITED INTERNATIONAL PICTURES
IMDB: www.imdb.com/title/tt3567288/

Ulasan:

Plot: Mengisahkan dua beradik yang pertama kali menziarahi datuk dan nenek mereka di kampung. Mereka membawa harapan yang besar agar dapat menyambung semula hubungan kekeluargaan yang terputus antara ibu mereka dan pasangan tua itu yang berpisah sekian lama apabila ibu mereka lari dari rumah. Ramai yang kata filem ini bagus dan ada plot twist yang menarik di penghujungnya. Comeback kepada karya hebat tuan Malan kata mereka. Pada saya filem ini sebenarnya sebuah filem tipikal thriller Hollywood yang bertopengkan ciri-ciri sebuah filem hantu horror yang hadir tidak bukan hanyalah untuk menipu penonton. Agar penonton rasa ada twist dalam plotnya. Percayalah. Filem ini tidak ada plot twist. Ia cuma plot build up yang mengajak penonton meneka apa yang terjadi. Mengecewakan sedikit pada akhirnya apabila apa yang ditunggu itu tidaklah menakutkan dan membahayakan sangat kerana dengan senang telah dibunuh oleh kanak-kanak berumur lingkungan 10 tahun seperti membunuh seekor kucing. Bayangkan tajuk filem ni tidak ada bunyi hantu, tidak ada jumpscare, tidak ada mood creepy hantu, tidak ada scene nenek tu hilang tiba-tiba depan cucunya dek kerana kamera mereka jump cut. Ia akan jadi filem tipikal thriller yang biasa kita jumpa. Namun pujian harus diberikan kepada tuan Malan atas kesungguhan berkarya dgn filem low budget sebegini.

P/s: Part yang best dalam filem ni ialah ketika budak lelaki dari 2 beradik itu buat lawak. Dia siap cipta bahasa mencarut yang baru. Bila nak mencarut je sebut nama artis pop wanita. Ada scene waktu dia jatuh tersungkur tu kelakar habis. Dah jatuh sakit. Apa lagi, terus mencarut la. SARAH MCLACHLAN BETUL. Satu panggung gelak kuat.

*** Nama sebenarnya Manoj. Memang sengaja diletak Murugesu agar ada plot twist selepas ini. Hihi.

SKOR: 6.5/10

Nor Azam Seman

Unfriended (2015)

Pengarah: Levan Gabriadze
Pelakon: Shelley Hennig, Moses Jacob Storm, Renee Olstead, Will Peltz
Tarikh tayang: 30 April 2015
Pengedar: UNITED INTERNATIONAL PICTURES 
IMDB: www.imdb.com/title/tt3713166/

Ulasan:

Mungkin antara salah satu filem yang kreatif dalam genre found footage. Menggunakan Skype sebagai medium pengantara dalam filem ini amatlah dekat pada diri saya kerana dalam hidup saya menggunakn Skype hanya untuk seorang kenalan sahaja dalam hidup saya . Click, paste, copy and sound - all that click just to familiar with me. Satu lagi, inovasi dalam filem ini menggunakan pembulian di alam siber ialah sesuatu yang jarang disentuh dalam film lain tetapi realitinya ia selalu berlaku. Tiadanya penggunaan kamera video sebagaimana filem yang tradisional yang perlu dibawa dalam produksi seperti memaksa penonton untuk melihat apa yang berlaku. Dan semuanya berlaku seperti natural. However, although I was impressed by this film tapi kelemahan filem ini adalah ia tak menakutkan saya (it should because it was under horror found footage category movie). Dan kelemahan filem ini yang paling ketara adalah sesiapa yang tidak pernah menggunakan Skype atau Internet pasti akan tertanya-tanya apa yang berlaku. Believe me, because I was watching this movie with some person who can't understand what the hell is going on.

SKOR: 6.5/10

Syemy Fadly Amy

Wednesday, September 2, 2015

Aloha (2015)

Pengarah: Cameron Crowe
Pelakon: Emma Stone, Bradley Cooper, Rachel McAdams, Bill Murray
Tarikh tayang: 9 Julai 2015
Pengedar: 20TH CENTURY FOX 
IMDB: www.imdb.com/title/tt1243974/

Ulasan:

Sebuah lagi karya Cameron Crowe. Sebuah drama ringan beserta komedi. Menyentuh beberapa isu biasa seperti percintaan, kisah cinta silam, businessman kaya yang tamak, penipuan dan penindasan terhadap warga asal, pembulian kuasa besar ke atas kuasa kecil dan akhir sekali, balas dendam. Terdapat juga isu menarik seperti gerakan warga asal Hawaii yang anti-Amerika yang jarang diketengahkan. Movie ini juga mempunyai ending yang paling sweet, dibuat tanpa sepatah perkataan, hanya dilakonkan dengan expressi muka dan body language. Genius......well done Mr. Crowe.

SKOR: 8/10

Rosen Irwan