Sunday, November 23, 2014

Orphan (2009)



http://www.imdb.com/title/tt1148204/

Agak lama aku tak memberi 'apa-apa' di sini. Aku cuma ingin guna dua ayat untuk filem ini.

Sebagai sebuah filem thriller, ia sebuah fun thriller yang gemar untuk selamat, tanpa perlu twist 'wow!' factor yang sangat wow dan mungkin kerana ada filem thriller lain yang lebih menggugah rasa.

Namun, merealitikannya di realiti lebih thriller bagi aku kerana, mungkin ada Esther di rumah kita yang dalam diam telah mempergunakan seluruh kepercayaan kita kerana, aku teringat ungkapan ini, di akhir zaman, banyak ibu yang bakal melahirkan tuannya, dan tanpa sindrom seperti Eshter pun, mungkin ada Esther disebalik pintu bilik itu.

SKOR: 6/10

Hatta Kain Kapan

The Babadook (2014)



http://www.imdb.com/title/tt2321549/

Surprise Horror package of 2014.

Aku tak ingat pernah menonton filem genre horror dari Australia.

Sekiranya filem ini sememangnya filem horror pertama dari Australia yang pernah aku tonton,maka ini adalah satu permulaan yang sangat baik.

The Babadook merupakan satu filem yang lain dari yang lain.

Ia bukannya satu filem yang baik, tetapi tersangat baik, sebuah filem yang bakal menjadi sebuah klasik cult satu hari nanti.

Jika anda menonton filem ini dengan harapan bahawa anda akan berasa  sangat takut, terperanjat beruk seperti ketika anda menonton filem James Wan The Conjuring maka anda akan berasa hampa. Tetapi anda jangan pulak fikir bahawa The Babadook ini bukan satu filem horror yang tak bagus.
Haha, kalau anda mahu betul-betul mengapresiasikan filem ini sebagai satu filem yang baik, kerana ianya sememangnya satu karya yang baik, ikutilah tips aku yang berikut :

1. Jangan jadikan James Wan sebagai barometer ekpektasi anda terhadap filem ini dan juga filem-filem horror lain yang bukan filem James Wan. Mengapa? Jawapannya ada di point nombor 2.

2. Kerana genre horror pun ada genre-genre-nya. Filem Babadook ini telah diarahkan oleh direktor wanita dari Australia bernama Jennifer Kent.

Jadi style filem ini sangatlah anti-James Wan, kerana filem ini lebih menjurus kepada saikologikal thriller dengan tema-tema emosi seperti kerinduan, penyatuan semula dan juga rasa bersalah terhadap orang-orang yang tersayang. Ingin sekali aku highlight di sini, dunia horror 'does not revolve only around James Wan' Banyak orang yang aku rasa telah menjadi terlalu pro James Wan sehingga lupa bahawa terdapat karya-karya horror lain yang juga baik, contohnya filem ini.

Okay, bagi mereka yang belum menonton filem ini, sedikit sinopsis :

Filem ini mengisahkan tentang seorang budak lelaki bernama Samuel(Noah Wiseman) yang takutkan 'monster' yang berkeliaran di rumahnya. Ibunya(Essie Davis), seorang janda setelah kematian bapanya dalam satu kecelakaan, sudah kepenatan dengan ketakutan anaknya yang tak rasional itu. Tetapi lama-kelamaan si ibu pula menjadi tidak stabil dari segi saikologi dan akhirnya benar-benar percaya bahawa memang benar ada monster di rumah mereka.

Kesimpulannya, karya Jennifer Kent ini sungguh mengujakan kerana ianya beroperasi dengan gaya yang tidak konvensional, dengan stail yang aneh. Syabas kepada puan direktor filem ini kerana walaupun The Babadook merupakan filem arahannya yang pertama, ianya telah diolah dengan begitu kreatif sekali. Jarang sekali aku menonton filem horror dengan falsafahnya yang tersendiri tetapi pada masa yang sama 'quite scared the shit out of me' walaupun dengan efek spesial yang minimal.
Pujian harus juga diberikan kepada Noah Wiseman dan Essie Davis yang telah menghidupkan watak anak dan ibunya dengan begitu expert sekali,

Walaupun kebanyakan screen time dipenuhi dengan babak-babak mereka berdua sahaja, dan adakalanya bersama-sama dengan Encik Babadook, namun lakonan yang memukau sekali berjaya engaged dan menakutkan aku (sedikit hehe).

Dan aku ingin juga menyentuh tentang endingnya yang aneh, tetapi aku fikir telah disengajakan sebegitu rupa supaya menjadi ending yang 'bizzare'. Walaupun endingnya itu pasti tidak disukai oleh audiens mainstream, namun pada aku ianya adalah satu masterstroke yang bakal menjadikan filem ini sebagai satu filem status cult.

Jadi, aku amat merekomendasikan filem ini buat tontonan movie addicts semua, terutama sekali those 'horror aficionados'.

SKOR: 9/10

Edmond Dantes

Wednesday, November 19, 2014

Catfish (2010)


http://www.imdb.com/title/tt1584016/

Saya menonton Catfish: The TV Show terlebih dahulu sebelum menonton filemnya, Catfish, Sebuah dokumentari sebenar (kalau tidak benar pun, ia sangat meyakinkan) tentang penipuan personaliti di media sosial.

Filem dengan TV Series berbeza format sebab Nev (the victim) yang jadi hos. TV Series agak menarik bila kita dapat tengok macam macam jenis cerita tapi nampak tak real (because it TV. We need a permission to even broadcast a face of the catfisher).

Personally saya rasa filem ini sebuah dokumentari yang sangat berjaya membawa kita sekali untuk bersama sama merungkai misteri yang ada. Walaupun kita dah tahu ending dia by just reading the title of the movie, tapi still. What a ride.

Technically, filem ni nampak sangat raw. Its like watching a home video somehow. I love the way diorang tak guna screen capture dekat laptop but instead just point camera dekat laptop. Music selection pun kena dengan situasi.

Mungkin filem ni seronok ditonton sebab personaliti Nev tu sendiri yang cool hadap satu satu situasi. Plus the whole facebook family is really.... strange and too "dramatic" to be true.

SKOR: 8/10

Ashraff Mokhtar

Green Street Hooligans (2005)


http://www.imdb.com/title/tt0385002/

For once, watching an elijah wood movie that made me forget he was frodo. the movie is about a group of hardcore west ham united football fans that go beyond what normal fans would do, kinda reminds me of our high school football team rivalries, almost exactly the same instances, cheering, teasing, jeering, escalading to arguing, scuffling and an invitation to a group fight to settle it once and for all. by then the real result of the football game was irrelevant. however in this movie things go a little beyond that where different 'firms' try to out do each other in terms of putting down their rival teams. on the surface, some would think this movie is to glorify violence and mob mentality, but in essence it is about pride, envy, revenge and the importance of family. even though elijah woods is in the starring role, but really the story is about the green street elite, their history and their rivals. gives you insight to what goes on among english football fans beyond the stadium. 

SKOR: 7/10
  
Rosen Irwan

The Bag Man (2014)


http://www.imdb.com/title/tt2212008/

John Cusack and Robert De Niro, two of my favourite actors so i just had to watch this. its quite interesting and has three of my favourite elements in a movie, everything happens in one night, a twist and a happy ending. the movie is about de niro hiring cusack to carry a bag and meet him in a room 13 at a motel in the middle of nowhere with one condition, never look in the bag. when he reaches there he meets the motel owner and later a prostitute, a midget and a one-eyed black guy, and then things get interesting. apparently everyone including the town sheriff and his officers are all after the same bag. at the same time the prostitute is seeking refuge from her pimp with cusack. the action is not bad and there's some suspense. most of the time you'll be wondering what's the next thing that will go against him, so many hurdles to get over in one night. ultimately he succeeds and then the contents of the bag is revealed, and then comes the twist. 

SKOR: 7/10

Rosen Irwan