Wednesday, August 26, 2015

Mad Max : Fury Road (2015)

Pengarah: George Miller
Pelakon: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley
Tarikh tayang: 14 Mei 2015
Pengedar: Warner Bros Pictures (Malaysia) 
IMDB: www.imdb.com/title/tt1392190/

Ulasan:

Alhamdulillah, sebagai insan yang tidak berapa 90'an, dapat juga saya menonton berturut-turut kesemua episod Mad Max dalam masa 4 hari tanpa terputus momentum dan ini membenarkan mata saya terbeliak ketika meneliti seni kolektifnya. Nicholas Hoult (Nux) bak Ironbar di Thunderdome, berjaya mencuci darah lama saya bertukar baru (O yang lebih universal) dengan pembawakan wataknya yang dinamik. Tanpa berhenti menggelikan hati, dia juga menyedapkan mata para penonton dengan aksinya yang persisten ala budak-budak yang tidak mahu berhenti berguling sehingga mendapat gula-gula dan ya, apa yang dia suruh kita saksikan akhirnya memang TIDAK mediocre. Bane pula tidak menjadi racun untuk francais ini apabila dia menggantikan Conrad Stonebanks sebagai Max Gila, akan tetapi kostumnya yang sepatutnya berkonsep koyak berganti di dalam setiap sambungan siri ini seakan-akan berganti terus di Fury Road apabila material kulitnya (leather) bertukar ke kain. Jambang Bane juga menghodohkan dirinya dan gagal menampakkan dia semakin tua dan ini semua di mata saya ialah silap yang minor daripada para penerbit. Dari segi lakonan hero ini pula, tidak terlihat sebarang kekurangan melainkan suara dubbingnya yang agak lemah. Walaubagaimanapun, seperti Daniel Craig untuk 007, dia berjaya membuktikan dia layak memegang obor Mad Max. Ada dua babak yang menarik perhatian saya. Pertama, apabila tersenyumnya Angharad The Splendid mendapat satu thumbs up daripada Mad Max kerana berjaya mengelak serangan musuhnya dan masih memegang pintu trak, memberikan harapan palsu untuk para penonton naif seperti saya. Kedua, apabila Max balik bermandikan darah musuhnya di kawasan berlumpur untuk mendapatkan bekalan peluru; babak ini satu-satunya yang saya nampak di dalam francais Mad Max setakat ini di mana usaha Max tidak dipertontonkan namun ini masih tidak merendahkan standard keseluruhannya yang anti-montaj. Di samping itu, redup hati saya mengetahui masih tiada aksi berahi yang mencemari filem berprestij ini walaupun masih tidak gagal para pelakon wanita rupawan digunakan.Tidak lupa juga rasa kesyukuran saya yang tak terhingga apabila TIADA bayi, anjing, kuda mahupun apa-apa lagi makhluk yang tidak berdosa dipaparkan dan kemudian dibunuh dengan kejam seperti di dalam tiga filem Mad Max yang terdahulu. Ini membuatkan saya ingin mencium dahi George Miller lebih daripada meminta autografnya ketika berpeluang bersua kelak. Sebagai bungkusan, What A Lovely Day to Die Hard on a Fury Road merangkul 10.1/10 bintang kerana tiada kelemahan dalam cerita ini yang mampu tonjol untuk membusukkan ke'certified-freshan'nya.

SKOR: 10/10

Ahmad Syafiq Radzali

Jurassic World (2015)

Pengarah: Colin Trevorrow
Pelakon: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Nick Robinson, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Judy Greer, Omar Sy, B. D. Wong, Irrfan Khan
Tarikh tayang: 11 Jun 2015
Pengedar: UNITED INTERNATIONAL PICTURES (Malaysia)
IMDB: www.imdb.com/title/tt0369610/

Ulasan:

WARNING *Jangan baca review ni sebab saya tak suka movie ni. So, saya tulis banyak spoiler. lol.*

1. Popcorn fluff yang sangat bodoh tapi fun.
2. Hollywood yang takkan serik untuk meng'cast'kan watak perempuan sebagai satu simbol seks sahaja. Tidak releven dan tidak mungkin lebih daripada itu. Apabila kritikan filem difokuskan hanya kepada perdebatan antara kebodohan dan tidak logik akal watak perempuan berlari dalam kasut tumit tinggi, kita harus berhenti dan tanya, apakah justifikasi isu politikus 'gender' dalam filem ini? Perempuan yang bekerjaya dan pintar, tidak cukup. Ia perlu menjadi objek yang seksi. Sebab tu ada sorang je watak perempuan dalam tu. Watak lain yang bodoh: ibu dua beradik yang 'terhukum' kerana berjawatan tinggi (bercerai), nanny yang tidak reti-reti guna handphone untuk mencari dua beradik yang hilang hanya dijadikan objek baling-baling.
3. Selepas 22 tahun Jurassic Park 'menggegarkan' pawagam dengan skrip penceritaan yang sangat fresh dan seolah-olah 'hopeful' kepada perkembangan teknologi masa depan,  Jurassic World pula hanya membuktikan evolusi selera box office menampakkan kemalasan penulisan yang sibuk nak buat franchise.
4. Walauapapun, ia tidaklah sebodoh yang saya sangkakan. Ia sebenarnya cukup bijak, seperti watak Claire:  perempuan bijak (tapi jangan lupa dia seksi) cakap, dari segi marketing, masyarakat sekarang memerlukan ciptaan yang tak masuk akal, tapi lebih besar, lebih ganas!! Kerana pengunjung (penonton cinema/orang zaman sekarang) senang hilang fokus tapi mudah terhibur sebab akan ada franchise (banyak lagi duit perlu dikutip).

* Tapi Jurassic World dari segi struktur senibina, sangat mengangumkan sebagai melaksanakan impian 'spare no expense" John Hammond.

SKOR: 4/10

Ida Psychedelic

Kung Fury (2015)

Pengarah: David Sandberg
Pelakon: David Hasselhoff, David Sandberg, Jorma Taccone, Leopold Nilsson, Andreas Cahling
Tarikh tayang: 22 Mei 2015
Pengedar: Laser Unicorns / Lampray
IMDB: www.imdb.com/title/tt3472226/

Ulasan:

Lethal Weapon meets Streets Of Rage meets Big Trouble In Little China, with a lot more exploding heads, lasers and Norse Gods. Throw in time-travel, ninjas, Hitler, a T-Rex and it rules. Move aside Mad Max, this one has the claim for best action movie of the year!

SKOR: 10/10

Aidil Lacroix

Tomorrowland (2015)

Pengarah: Brad Bird
Pelakon: George Clooney,Hugh Laurie, Britt Robertson, Tim McGraw, Judy Greer
Tarikh tayang: 21 Mei 2015
Pengedar: WALT DISNEY PICTURES (Malaysia)
IMDB: www.imdb.com/title/tt1964418/

Ulasan:

'Imaginative, creative, purely brilliant'

Esok, Ape itu esok? Ya, kita semua tahu esok adalah hari seterusnya untuk hari ini, itu secara tersurat. Bagaimana dengan yang tersirat? Ramai antara kita ada konsep dan idea tersendiri berkenaan hari esok. Tomorrowland mengingatkan saya pada Meet The Robinsons, berkenaan konsep masa depan, kerana ada sedikit homage di dalam cerita ini. Masa kita semua berumur 8 tahun, bagaimana kita menggambarkan masa hadapan? Kereta terbang? Manusia tinggal di bulan? Cerita ini menunjukkan betapa sesebuah harapan boleh mengubah masa depan. Tak kira sekecil zarah sekalipun, ia tetap mampu mengubah. Cerita ini juga menunjukkan perbandingan antara optimistik dan pesimistik. Cerita ini juga mempersoalkan kenapa kita berhenti bermimpi atau berimpian. Masa kita umur 7 tahun apa yg kita impikan? Masa depan yang bagaimana kita angankan? Itu semua yang pernah kita harapkan untuk menjadi kenyataan. Namun, semakin kita meningkat dewasa semakin kita berhadapan dengan realiti. Kita berhadapan dengan pelbagai pilihan yang akan mengubah masa hadapan dunia yang kita tinggal sekarang. Cerita ini menyatakan some possibilities tak harus dipersoal tapi dikagumi. Itu yang memisahkan antara pesimis dan optimis; jurang perbezaan antara dewasa dan kanak-kanak yakni apabila sesuatu yang positif dipersoal dan dikecam sehingga menjadi sesuatu yang negatif. Akhir kata, kalau nak tengok filem ini, tengok sebagai anda yang berumur 9 tahun, bukan diri anda yang dewasa. Recommended for those dreamers and who dare to dream and imagine the possibility.

SKOR: 8/10

Nazher Khan

Tuesday, August 25, 2015

Absolutely Anything (2015)

Pengarah: Terry Jones
Pelakon: Kate Beckinsale, Robin Williams, Simon Pegg
Tarikh tayang: 20 Ogos 2015
Pengedar: Rainfilm Sdn Bhd
IMDB: www.imdb.com/title/tt1727770/

Ulasan

Apa yang saya suka :
1. Ada nama besar di dalam arena siri TV komedi UK seperti Joanna Lumley (Patsy Stone, Ab Fab), Meera Syal (Smeeta Smitten, Goodness Gracious Me), Sanjeev Bhaskar (Sanjeev Kumar, The Kumars) dan tak perlu di sebut tapi kebanyakan orang tahu iaitu Monty Python.
2. Ada babak-babak yang 'poking fun' politik Amerika dan stereotype orang Australia. Lawak kalau anda tahu kisah politik Amerika dan biasa dengan stereotype orang Australia.
3. Watak Kate Beckinsale tak mencabar langsung. Kadang-kadang mukanya macam malas berlakon. Mungkin tiada 'chemistry' yang kuat dengan Simon Pegg.
4. Terry Jones mengambil masa lebih 20 tahun untuk menulis skrip ini. Tidak dapat tidak, ada terasa aura 'Monty Python' di dalam filem ni. Tak gua tak kisah sebab gua memang suka 'Monty Python'!
5. Kapal angkasa 'The Hitchhiker's Guide To The Galaxy' lagi lawa rasanya.

Apa yang saya tak suka :
Ini merupakan filem terakhir Robin Williams yang ditayangkan. Serious, babak akhir bikin gua menangis mengenangkan ironi kisah kehidupan Robin Williams yang diterjemahkan ke dalam babak tersebut. Tipulah kalau takde yang sebak! Mak ko hijau! Disebabkan saya peminat Simon Pegg dan Monty Python, saya bagi 3 bintang.

SKOR: 6/10

Shorty Traveler