Monday, September 26, 2016

My Love Story!! (2015)

Pengarah: Hayato Kawai
Pelakon: Ryohei Suzuki, Mei Nagano, Kentarō Sakaguchi, Yasufumi Terawaki, Sawa Suzuki
Tarikh tayang: 25 Februari 2016
Pengedar: GSC MOVIES
IMDBwww.imdb.com/title/tt4681414/

Ulasan:

Ore Monogatari / My Love Story!! is a romantic comedy movie translated directly from a popular manga with few changes here and there. I like the changes they made for the movie tho. Simple yet fun movie with comical elements (of course la, from comic book) that is safe to say, not over the top. Satisfying ending. Likeable characters especially Takeo Kun. Cute soundtrack, as cute as cheese cakes that Rinko made for Takeo. The movie is full of teenage love vibe. Its successfully made me want to fall in love over and over again. Other than that this movie offered nothing new especially if you are familiar with Japanese drama formula and manga. This is a normal love story, normal strong friendship movie and normal Japanese school kid movie that always have a big strong male gorilla type character (a real otoko/man) , a charming boy character like Disney prince and a cute girl anime type. Sukii daaaa.

Skor: 7.5/10

Eswandy Asre

Sully (2016)

Pengarah: Clint Eastwood
Pelakon: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Holt McCallany
Tarikh tayang: 8 September 2016
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES
IMDBwww.imdb.com/title/tt3263904/

Ulasan:

SULLY (2016) sebuah filem nasionalis. Clint Eastword seperti dalam karya-karya sebelumnya memang suka buat filem berpremiskan seorang nasionalis. Seronok tengok cara sulaman scene yang dibuat oleh "Master of Drama Genre" ini. Tom Hanks belum pernah mengecewakan. Roh "Captain Philips" masih terasa dalam filem ni. Habis filem ni, just nak cakap : "Malaysia perlukan sebuah filem nasional."

Skor: 7.5/10

Aliff Ihsan Rahman

Morgan (2016)

Pengarah: Luke Scott
Pelakon: Kate Mara, Anya Taylor-Joy, TobyJones, Rose Leslie, Boyd Holbrook, Michelle Yeoh
Tarikh tayang: 1 September 2016
Pengedar: 20th Century Fox 
IMDBwww.imdb.com/title/tt4520364/

Ulasan:

Filem debut arahan Luke Scott yang bapanya juga produser filem ini mengisahkan Lee Weathers (Kate Mara) sebagai risk-management consultant untuk sebuah syarikat korporat menjalankan tugasnya untuk memantau prestasi Morgan, yakni manusia artificial ciptaan sekumpulan saintis dan memutuskan untuk menamatkan projek tersebut atau tidak. Filem yang dah banyak kita tengok, dari Species, Splice sehingga yang latest remarkable filem ialah Ex Machina... seperti sudah biasa kita tengok , jalan cerita pun sama sahaja.

Walaubagaimanapun, filem ni bolehlah dipuji sebagai filem pertama arahan Luke kerana nampaklah dia berpotensi sebagai pengarah harapan baru. Morgan lakonan Anya Taylor Joy (The Witch) memang sesuai dengan dia, karisma yang ditunjukkan nampak jelas, begitu juga Kate Mara, Paul Giamatti memang wow... Lakonan yang lain semuanya ok, plot juga ok, cuma patut boleh dibuat dengan baik lagi. Paling bagus adalah hand to hand combat yang ditunjukkan dalam filem ini. Overall adalah sebuah filem yang agak bagus, cuma belum cukup. Tajuk yang sepatutnya untuk filem ni ialah 'Morgan vs Weathers'. Haha...

Skor: 7/10

Mohd Izzat Yong

Sunday, September 18, 2016

Project Almanac (2015)

Pengarah: Dean Israelite
Pelakon: Jonny Weston, Sofia Black-D’Elia, Ginny Gardner, Patrick Johnson
Tarikh tayang: 29 Januari 2015 
PengedarUNITED INTERNATIONAL PICTURES 
IMDBwww.imdb.com/title/tt2436386/

Ulasan:

Selesai tonton di HBO. Macam manalah filem hebat ni boleh terlepas pandang dari aku! Hahahha! The best time travel movie ever!!  Untuk genre found-footage movie la.

Mengisahkan 5 orang BFF menjumpai sebuah time machine yang masih belum sempurna, ditinggalkan oleh salah seorang bapa mereka.. dan mula menyempurnakan alat tersebut hingga berjaya.

Plot bermula apabila mereka mula merentasi masa hanya satu hari sebelum, dan berjaya merentasi masa 3 bulan serta 10 tahun sebelum. So, apa yang dilakukan mereka ketika merentasi masa? Ianya hanyalah perkara-perkara simple seperti menang loteri, pikat awek, dan pergi ke konsert VVIP. Tapi nak tau apa bala yang bakal terjadi bila dia orang lakukan semua ni ?? Siapa yang belum tonton, kena try! Sungguh superb!!!

Walaupun plot serta time travel dia orang terlalu simple, ianya cukup logik bagi aku! Jika aku sendiri dapat machine tu, sure aku akan buat apa yang mereka ni buat. Hahaha,  tak perlu travel jauh-jauh bagai. Buat simple-simple sudah, asalkan enjoy!! Hehehehe. Cuma dari segi kualiti teknikal production untuk kategori found footage movie, ia nampak terlalu mengarut. Kerana:

1. Kualiti found footage film ni terlalu berkualiti tinggi, dengan setup light serta visual yang terlalu cantik hingga tidak kelihatan seperti kamera recording biasa.
2. Kualiti audio untuk found footage terlalu clear. Takkan dia orang pakai wireless mic all the time kot?
3. Cara recording kamera yang nampak dibuat-buat.

Overall konsep dan olahan plot filem ni sumpah superb! Serta ending yang cukup perfect! Tertanya-tanya aku pasal dua kamera yang dia jumpa. Bukan patut satu kamera je ke yang patut ada?? Selamat menonton!

P/s : Oh last!! The best scene ever!! Bila mereka beli pass VVIP now di eBay dan travel 3 bulan sebelum untuk pergi ke konsert kegemaran mereka mengunakan pass tersebut. Sumpah best!! Maybe feeling aku je kot rasa best camtu.

Skor: 9.5/10

Ulasan oleh Khaidir Shahri

Tuesday, May 17, 2016

Peraduan premiere filem ME BEFORE YOU (Warner Bros. Pictures)

It's that time of the month again! I mean, THE MOVIE NIGHT OUT bersama MOVIE ADDICT!

Kalau anda :
1) Dah rasa "cukuplah dengan summer blockbuster..." dan mahu berubah secara total dengan memilih summer tearjerker sambil melayan romantic drama,
2) Mahu melihat gandingan Emilia Clarke dari siri tv Game of Thrones dan Sam Claflin dari saga The Hunger Games dalam kerangka berbeza yakni romantik,
3) Peminat novel tulisan Jojo Moyes yang mahu melihat teksnya dipadankan ke bentuk filem,
...maka, you're in for an absolute treat sebab kami ada 24 pasang tiket untuk menyaksikan premiere filem romantik drama ME BEFORE YOU yang bakal ditayangkan di pawagam 2 Jun 2016 ini.

Butiran tayangan:
Tempat: GSC 1 Utama, Petaling Jaya
Tarikh: 1 Jun 2016 (Rabu)
Waktu: 8.45 malam

Apa yang anda perlu buat? :
Di ruangan komen, namakan seorang lagi pelakon dari siri tv Game of Thrones selain Emilia Clarke yang turut membintangi filem ini membawa watak bapa kepada William Traynor iaitu Steven.
Pembayang: beliau membawa watak Tywin Lannister dalam GoT.

Plus point, anda boleh kongsikan filem romantik drama kegemaran anda and your thoughts about it.

(Pastikan anda tinggalkan email untuk kami hubungi)

Terima kasih kepada rakan kami dari WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)

SINOPSIS: Filem yang diangkat dari novel "Me Before You" nukilan Jojo Moyes ini mengisahkan tentang seorang gadis di sebuah perkampungan kecil, Louisa yang menjalin hubungan tanpa disedari dengan seorang lelaki lumpuh, William yang dijaga olehnya.

Trailer: https://youtu.be/uEv57GJzHMw

Tarikh Tayangan: 2 Jun 2016
Genre: Drama / Romantik
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)
Pelakon: Emilia Clarke, Sam Claflin, Jenna Coleman, Charles Dance, Matthew Lewis, Ben Lloyd-Hughes dan Janet McTeer
Pengarah: Thea Sharrock