Friday, November 28, 2014

13 sins (2014)


http://www.imdb.com/title/tt2059171/

Tanpa membaca review dan sinopsis terlebih dahulu,saya telah dengan selambanya memperjudikan diri saya utk menonton filem ini.tanpa sebarang klue,ceritanya tentang apa,boleh saya katakan disini filem ini worth a shot.masih consider filem bajet rendah,ternyata filem ini berjaya memberi surprise yg besar utk saya.

Sinopsis ringkas
Filem ini menceritakan seorang pemuda mat salih yg bakal melangsungkan perkahwinan dengan seorang wanita berkulit gelap telah dibuang kerja gara gara satu kesalahan kecil.beban kewangan yang melampau dengan menyara adiknya yang cacat mental dan ayah yg nyanyuk dan perkauman membuatkan dia menerima satu cabaran berbentuk 'game' yang bakal menyaksikan beliau jika berjaya menghabiskan permainan tersebut bakal bergelar jutawan.akan tetapi permainan yang bakal dimainkan oleh beliau bukan lah sebarang permainan.permainan itu jugak bakal memerangkap beliau dan membuatkan beliau menjadi kejam sekejamnya jika inginkan permainan terus dimainkan.
Terus terang saya katakan film dr australia ini sgt baik dr segala segi.ada jugak adegan2 yg bakal menutup mata.endingnya walau pun predictable tetapi masih menghiburkan.harus diingat ianya bkan utk tontonan penonton cilik disebabkan adegan2 'evil' nya.

SKOR: 8.5/10 

 Kain Kapan

Wreck-It Ralph (2012)


http://www.imdb.com/title/tt1772341/

Sebenarnya saya terdetik nak mengulas filem ni mungkin sebab baru-baru ni menonton Big Hero 6. Lagipun masa filem ni keluar dulu saya belum join group ni lagi. Apa yang saya ingin sampaikan adalah ulasan peribadi serta kenapa saya bagi Wreck-It Ralph 5/5.

Faktor kedua, sebagai seorang yang mengalir gaming dalam darah, filem ini benar-benar memang untuk kami. Lawak berkaitan konsep respawn point, extra lives, glitches, dan entah berapa banyak references berkaitan tajuk yang mungkin hanya gamers tahu dan suka (Aerith lives!), filem ini memang didedikasi untuk gamers. Dengan isu kedai arked yang satu masa dulu cuma 20 sen sekali main. Zaman Street Fighter II dan entah berapa banyak klon dan modnya (Shoryuken keluar 5 biji hadoken). Filem ini sangat menggamit memori. Saya sangat teruja ketika mengulang tonton berkali-kali sekadar untuk mencari semua cameo dan references, filem ini penuh dengan itu. Seorang gamers wajib menonton filem ini kerana memang filem ini tribute untuk gamers. Namun itu hanya faktor kedua.

Faktor pertama. Walaupun anak saudara saya berusia 6 tahun juga menggemari cerita ini, kalau kena pada situasi dan kondisi, filem ini boleh memberi impak yang sangat kuat kepada orang dewasa. Seandainya watak Vanellope menjadi contoh kepada kanak-kanak dengan membawa elemen bakat, cita-cita dan harapan, watak Ralph pula kena tepat kepada orang dewasa. Ralph mengajar erti penerimaan. Saya rasa mungkin ada antara kita yang pernah melalui situasi Ralph at least somewhere in this life. Di mana kita mempersoalkan tindakan kita, bagaimana kita melihat diri kita sendiri, perkara yang pernah kita buat, benar atau tidak, patut atau tidak, serta penerimaan kita terhadap diri kita sendiri. Kenapa kita diletakkan dalam situasi berkenaan dan kenapa kita mengambil keputusan tertentu. Personally, something happened to me in 2012 and that thing broke me mentally. Saya mula mempersoalkan segala tindakan up to that point. So ketika melihat Ralph, saya nampak diri saya sendiri. Saya rasa tak dapat dinafikan antara scene yang paling kuat dalam sejarah filem Disney di mana Ralph terpaksa mengambil tindakan extreme untuk melakukan apa yang sepatutnya dilakukan walaupun tindakannya itu membuatkan dia dibenci oleh Vanellope, satu-satunya orang yang baik dengannya ketika itu. Okay I admit, I cried during that scene. But in the end, itulah mesejnya. Selain itu, apa yang berlaku pada Ralph juga menjadi tamparan kepada kita tentang bagaimana kita melayan orang lain terutamanya orang yang pada pandangan kita bermasalah. Bagaimana penduduk setempat melayan Ralph yang mengotori tangannya sendiri sebagai watak jahat hanya kerana memang dia dijadikan untuk berperanan demikian semata-mata untuk memastikan game Fix-It Felix itu berjaya. Walhal mereka tak sedar semuanya sebahagian dari sistem kehidupan mereka sendiri, tanpa Ralph mereka semua tiada gunanya. Kalau pada awal lagi mereka tidak melayan Ralph macam sampah, Ralph tidak akan tertekan sedemikian. The whole messages yang buat cerita ni cantik. Anak-anak dan orang dewasa menggemarinya dari sudut yang berbeza.

Sekian saja untuk filem ini.

"I'm bad and that's good. I will never be good and that's not bad. There's no one I'd rather be than me."

SKOR: 10/10

Gen Fujita



Sunday, November 23, 2014

Orphan (2009)



http://www.imdb.com/title/tt1148204/

Agak lama aku tak memberi 'apa-apa' di sini. Aku cuma ingin guna dua ayat untuk filem ini.

Sebagai sebuah filem thriller, ia sebuah fun thriller yang gemar untuk selamat, tanpa perlu twist 'wow!' factor yang sangat wow dan mungkin kerana ada filem thriller lain yang lebih menggugah rasa.

Namun, merealitikannya di realiti lebih thriller bagi aku kerana, mungkin ada Esther di rumah kita yang dalam diam telah mempergunakan seluruh kepercayaan kita kerana, aku teringat ungkapan ini, di akhir zaman, banyak ibu yang bakal melahirkan tuannya, dan tanpa sindrom seperti Eshter pun, mungkin ada Esther disebalik pintu bilik itu.

SKOR: 6/10

Hatta Kain Kapan

The Babadook (2014)



http://www.imdb.com/title/tt2321549/

Surprise Horror package of 2014.

Aku tak ingat pernah menonton filem genre horror dari Australia.

Sekiranya filem ini sememangnya filem horror pertama dari Australia yang pernah aku tonton,maka ini adalah satu permulaan yang sangat baik.

The Babadook merupakan satu filem yang lain dari yang lain.

Ia bukannya satu filem yang baik, tetapi tersangat baik, sebuah filem yang bakal menjadi sebuah klasik cult satu hari nanti.

Jika anda menonton filem ini dengan harapan bahawa anda akan berasa  sangat takut, terperanjat beruk seperti ketika anda menonton filem James Wan The Conjuring maka anda akan berasa hampa. Tetapi anda jangan pulak fikir bahawa The Babadook ini bukan satu filem horror yang tak bagus.
Haha, kalau anda mahu betul-betul mengapresiasikan filem ini sebagai satu filem yang baik, kerana ianya sememangnya satu karya yang baik, ikutilah tips aku yang berikut :

1. Jangan jadikan James Wan sebagai barometer ekpektasi anda terhadap filem ini dan juga filem-filem horror lain yang bukan filem James Wan. Mengapa? Jawapannya ada di point nombor 2.

2. Kerana genre horror pun ada genre-genre-nya. Filem Babadook ini telah diarahkan oleh direktor wanita dari Australia bernama Jennifer Kent.

Jadi style filem ini sangatlah anti-James Wan, kerana filem ini lebih menjurus kepada saikologikal thriller dengan tema-tema emosi seperti kerinduan, penyatuan semula dan juga rasa bersalah terhadap orang-orang yang tersayang. Ingin sekali aku highlight di sini, dunia horror 'does not revolve only around James Wan' Banyak orang yang aku rasa telah menjadi terlalu pro James Wan sehingga lupa bahawa terdapat karya-karya horror lain yang juga baik, contohnya filem ini.

Okay, bagi mereka yang belum menonton filem ini, sedikit sinopsis :

Filem ini mengisahkan tentang seorang budak lelaki bernama Samuel(Noah Wiseman) yang takutkan 'monster' yang berkeliaran di rumahnya. Ibunya(Essie Davis), seorang janda setelah kematian bapanya dalam satu kecelakaan, sudah kepenatan dengan ketakutan anaknya yang tak rasional itu. Tetapi lama-kelamaan si ibu pula menjadi tidak stabil dari segi saikologi dan akhirnya benar-benar percaya bahawa memang benar ada monster di rumah mereka.

Kesimpulannya, karya Jennifer Kent ini sungguh mengujakan kerana ianya beroperasi dengan gaya yang tidak konvensional, dengan stail yang aneh. Syabas kepada puan direktor filem ini kerana walaupun The Babadook merupakan filem arahannya yang pertama, ianya telah diolah dengan begitu kreatif sekali. Jarang sekali aku menonton filem horror dengan falsafahnya yang tersendiri tetapi pada masa yang sama 'quite scared the shit out of me' walaupun dengan efek spesial yang minimal.
Pujian harus juga diberikan kepada Noah Wiseman dan Essie Davis yang telah menghidupkan watak anak dan ibunya dengan begitu expert sekali,

Walaupun kebanyakan screen time dipenuhi dengan babak-babak mereka berdua sahaja, dan adakalanya bersama-sama dengan Encik Babadook, namun lakonan yang memukau sekali berjaya engaged dan menakutkan aku (sedikit hehe).

Dan aku ingin juga menyentuh tentang endingnya yang aneh, tetapi aku fikir telah disengajakan sebegitu rupa supaya menjadi ending yang 'bizzare'. Walaupun endingnya itu pasti tidak disukai oleh audiens mainstream, namun pada aku ianya adalah satu masterstroke yang bakal menjadikan filem ini sebagai satu filem status cult.

Jadi, aku amat merekomendasikan filem ini buat tontonan movie addicts semua, terutama sekali those 'horror aficionados'.

SKOR: 9/10

Edmond Dantes

Wednesday, November 19, 2014

Catfish (2010)


http://www.imdb.com/title/tt1584016/

Saya menonton Catfish: The TV Show terlebih dahulu sebelum menonton filemnya, Catfish, Sebuah dokumentari sebenar (kalau tidak benar pun, ia sangat meyakinkan) tentang penipuan personaliti di media sosial.

Filem dengan TV Series berbeza format sebab Nev (the victim) yang jadi hos. TV Series agak menarik bila kita dapat tengok macam macam jenis cerita tapi nampak tak real (because it TV. We need a permission to even broadcast a face of the catfisher).

Personally saya rasa filem ini sebuah dokumentari yang sangat berjaya membawa kita sekali untuk bersama sama merungkai misteri yang ada. Walaupun kita dah tahu ending dia by just reading the title of the movie, tapi still. What a ride.

Technically, filem ni nampak sangat raw. Its like watching a home video somehow. I love the way diorang tak guna screen capture dekat laptop but instead just point camera dekat laptop. Music selection pun kena dengan situasi.

Mungkin filem ni seronok ditonton sebab personaliti Nev tu sendiri yang cool hadap satu satu situasi. Plus the whole facebook family is really.... strange and too "dramatic" to be true.

SKOR: 8/10

Ashraff Mokhtar