Monday, June 30, 2008

Gerry (2002)

Filem ni aku tengok majoritinya secara fast forward. Sebab? Plotnya hanya mengenai dua orang sahabat yang sesat ketika wildlife tracking dan sepanjang durasi filem hanya shoot gambar mereka berdua berjalan, berjalan dan berjalan. Mungkin kalau aku sabar sikit boleh menikmati cinematografi pemandangan yang cuba dihighlight oleh pengarahnya. Tapi kesabaranku takde malam tu. Lagipun tak logik, pada aku, sesat kat plain area. Boleh nampak bukit-bukit yang boleh jadi pedoman. Lain la kalau sesat dalam hutan, apa pun tak nampak. Ni sesat melampau-lampau sampai ke padang pasir apa cerita? So aku fast forward sampai ending yang dikatakan sebagai sadis. I wish ending tu boleh dinikmati sekali dengan sejam shoot on they walking. Mungkin so-called arthouse fan boleh layan.

SKOR: 4/10

3 comments:

mahhass said...

Mana ada orang boleh tak 'fast-forward' cerita ni haha. Kau boleh cuba tonton Elephant lak lepas ni. Gaya long-shot sama Vas Gun Sant macam Gerry ni (yelah dah memang orang yang sama bikin - tapi lagi panjang tak hengat punya. Btw, kau kat Adelaide lagi eh bro?

BENTARA said...

masih di Adelaide... heheh mood tak baik masa tengok ni tu pasal FF je. Lagipun jenuh ah nak nengok scene berjalan tu. Elephant nanti aku cari tengok.

tumpanglalu said...

setuju aku dgn mahhass. kompom nak fast-forward tgk crita ni haha. gila paa manusia muda-mudi pi hike kt gurun tp xbwk persiapan yg sewajarnya..